P. Frešo chce rovnomerný rozvoj miest a obcí v Bratislavskom kraji

24.02.2013 Bratislava

Bratislava 24. februára (TASR) - Mestá a obce v Bratislavskom kraji by sa mali rozvíjať rovnomerne. Túto myšlienku presadzuje predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo.

"Kým v programovom období 2007-2013 mohli mestá a obce v BSK čerpať 100 miliónov eur, v rokoch 2014 až 2020 by to malo byť dvakrát viac, pričom existujú aj dve flexibility. Prvou je možnosť presunúť zdroje medzi kategóriami regiónov až do výšky troch percent celkovej alokácie SR. Rovnako významnou je pre rozvoj bratislavskej župy možnosť získať finančné prostriedky aj na aktivity spojené s investíciami do aplikovaného výskumu a inovácií, informačno-komunikačných technológií, ako aj sociálnej inklúzie zamestnanosti. V tomto prípade to môže byť až do výšky 15 percent prioritnej osi," uviedol Frešo.

Finančné prostriedky z fondov EÚ bude môcť kraj čerpať aj na investičné aktivity do základnej infraštruktúry v oblasti školstva, sociálnych vecí a zdravotníctva, integrovanej dopravy, energetiky a životného prostredia. Podľa Freša dôležité bude, aby si obce vytvorili projekty integrovaného charakteru, napríklad na úrovni mikroregiónu, ktoré budú prorastové a budú podporovať región. "Vyhliadky sú pre bratislavskú župu podstatne lepšie. Ide o to, aby sme spolu držali, mali jasno v tom, čo chceme a potom sa nám to podarí spoločne presadiť," dodal Frešo.
 

Vyberte región